Regnskoven var virkelig dominerende i fordums tid

14 February 2022 Anders Lundtang Hansen

editorial

Vi danskere kan godt føle, at regnskoven er sådan noget eksotisk, som man hører om i naturudsendelser og fiktionsfilm, hvor man drager til fjerne egne.

Her er det som regel noget med en glemt skat, der skal findes, mens man forsøger at komme gennem den tætpakkede jungle og undgå, at insekter eller dyr kommer en til livs.

Men det er faktisk stadig hverdagen mange steder på jorden, for man finder stadig glemte civilisationer, og hvis man ikke ved, hvordan man skal overleve i regnskoven, så er man hurtigt prisgivet; så det er ikke alle, der vover sig herind.

Man finder stadig stammer i verdens regnskove, som der dårligt har haft kontakt med den hvide mand, og de vil helst gerne være for dem selv, for ellers bliver de fjendtlige – og måske er de endda kannibaler!

Dog forsvinder regnskoven hastigt, så mange dyr, insekter og ikke mindst isolerede kulturer kan snart høre fortiden til.

regnskoven

Der var næsten regnskov over det hele!

Hvis du for flere tusinde og endda millioner af år siden havde befundet dig der, hvor der i dag er Danmark, så ville du være blevet mødt med jungle og regnskov.

Det havde noget med udbredelsen at gøre, og der ville være særlige dyr, som der ikke findes i dag, og dem, som der har udviklet sig til disse, vi har i dag.

Det er næsten svært at forestille sig, at man dårligt kunne sparke sig frem for regnskov, men sådan så det faktisk ud dengang.

Men specielt gennem de sidste par århundrede er regnskoven forsvundet med hastige skridt, og det er ikke (alt sammen) grundet en naturlig udvikling.

Det er os mennesker, der har en negativ indflydelse på regnskoven verden over – og det skal vi have gjort noget ved!

Kontakt Verdensskove.org og find ud af, hvordan du kan være med til at gøre en positiv forskel for regnskoven på verdensplan.

More articles