Lad ikke familien lide under afhængigheden – søg hjælp på et misbrugscenter

23 November 2018 Astrid Pedersen

editorial

Er din kæreste eller ægtefælle på vej ud i afhængighed af alkohol eller receptpligtig medicin – eller har han eller hun allerede udviklet et misbrug, som er kommet ud af kontrol? Går dette misbrug hårdt ud over jeres forhold og eventuelle børn – og har du fornemmelsen af, at det kun bliver værre og værre? Så bør du faktisk reagere med det samme. Noget kunne nemlig tyde på, at din livsledsager er fanget i afhængighedens favntag. Og så kræves der såvel professionel hjælp som støtte og opbakning fra din side, førend din nære og kære kan komme tilbage til en normal tilværelse.

Hvad er konsekvenserne af et afhængighedsbetinget misbrug?

En familie, som huser et eller flere misbrugsramte medlemmer, vil langsomt, men sikkert falde fra hinanden. Mens dette står på, vil misbruget præge såvel børn som voksne, som vil komme til at lide store afsavn til ære for misbruget. For det første er der det rent økonomiske. Et misbrug skal finansieres – og uanset om det drejer sig om piller, sprut, stoffer eller spil, kan et misbrug lynhurtigt udhule en families økonomi.

Dette kan betyde, at børnene ikke kan komme til at dyrke fritidsinteresser, eller få tøj og sko efter behov – eller, for den sags skyld, komme på ferie. Selv familier med en sund indtægt kan komme til at sidde hårdt i det, når afhængigheden tager overhånd.

For det andet er det helt normalt, at en misbrugsramt person kun har øje for sig selv og sit misbrug. En alkoholiker eller ludoman ofrer rask væk familie, job og venner på afhængighedens alter, og har sjældent selv øje for de smerter, han eller hun påfører sine nærmeste. Børn af misbrugere lider under det svigt, de påføres, langt ind i deres voksenliv.

Som pårørende til en misbruger kan du få hjælp og vejledning til, hvorledes du skal håndtere misbruget, og læse mere om misbrugsbehandling, på https://behandlingscenter-stien.dk 

More articles