Huskøb: Undgå begynderfælderne

09 March 2018 Camilla Skøtt

editorial

Det er en omstændelig proces at købe hus for første gang, og tankerne har det med at hvirvle rundt i hovedet: Har vi nu husket det hele, er der noget vi har overset og er det nu det rigtige, vi gør? Spørgsmålene er mange, og det er faldgruberne også. Men hvis du forbereder dig godt, kan boligdrømmen sagtens gå i opfyldelse.

Vi har samlet 3 gode råd til dig, der skal købe bolig for første gang:

1) Økonomien

Inden du aftaler et møde med banken, er det en god idé at få et overblik over din økonomi, så du har alle relevante oplysninger klar på mødet. Og det handler ikke kun om dine indtægter, men i høj grad også om dine udgifter og hvilket liv, du lever. Har du for eksempel en dyr hobby, der skal være råd til eller rejser du meget?

Hvor stort et beløb, du kan låne, afhænger af din indtægt; du skal nemlig have X antal kroner tilbage til dig selv hver måned. 

2) Hvilken boligtype skal du købe?

Der er forskel på, om du køber en ejerbolig eller en andelsbolig, og der er både for og imod på begge fronter.

Det gode ved ejerboliger er, at du kan låne flere penge og samtidig få et realkreditlån. Det, der taler imod ejerboligen, er, at det er væsentligt dyrere end andelsboligkøb.

Det gode ved andelsboliger er, at de som regel er meget billigere end en ejerbolig, så dit lån skal ikke være så stort. Til gengæld er selve lånet dyrere, da du skal have et banklån og ikke et realkreditlån.

3) Søg rådgivning

Som boligkøber er det vigtigt at søge den rette rådgivning, så du ikke ender med at købe katten i sækken. Den vigtigste rådgiver, du kan få, er en boligadvokat (fx eboligadvokat.dk). Advokaten kan rådgive dig hele vejen gennem processen, ligesom han eller hun kan forklare dig alt det essentielle i et sprog, der er til at forstå.

More articles