Forny dit hjem med pæne gulve

12 February 2020 Mette Nielsen

editorial

Vidste du, at mulighederne på mange måder er uendelige, når du du bor med et trægulv. Du kan få et utal af udtryk, der passer lige ind i den indretning, du bedst kan lide. Kig med her og bliv klogere på dine muligheder.

Hvis du går og drømmer om at forny din bolig, så kig dig omkring på dine trægulve og overvej, om du ikke bør sætte ind lige her. Et slidt trægulv kan ødelægge stemningen i et helt rum, hvor imod et pænt trægulv kan skabe den rette base for en god, hyggelig og indbydende indretning.

Hvis du bor med et massivt trægulv, så kan det som regel tåle en god håndfuld gulvafslibninger, før det skal skiftes ud. Bor du med parketgulv, kan det tåle lidt mindre. Men hvis det aldrig har fået en gulvafslibning før, kan det sagtens tåle det, og du kan give gulvet nyt liv.


Ny overflade til dit gulv
Når først dit gulv har fået en gulvafslibning, skal du overveje, hvad du gerne vil give dit gulv af overfladebehandling. Der er flere slags at vælge imellem, og alt efter hvad du vælger, får gulvet et ganske særligt udtryk.

Her er de 5 oplagte valgmuligheder:

1.
Olie til dit gulv – vælger du at give dit trægulv olie, så bibeholder du meget af det naturlige udseende, som træ har. Du får nok det tætteste, du kommer på et naturligt gulv dog med en anelse beskyttelse. Der er ikke helt så meget beskyttelse som med mange andre overflader, men det holder træet ved lige og sørger for, at det værste skidt ikke trænger ind i træet.

2.
Sæbebehandlet gulv – her får du et trægulv med en nænsom overfladebehandling, du løbende skal gøre om. Den lægger en hinde på gulvet, som beskytter mod det værste snavs. Samtidig får du lov til at beholde et stor del af gulvets naturlige udseende, men det beskytter ikke fuldstændig mod pletter, så her skal du være hurtig til at tørre af, hvis du spilder. Og sæbebehandlingen skal ske løbende.

3.
Gulvlakering til dit gulv – når du slutter din gulvafslibning med at give gulvet lak, så lukker du træet inde under en solid beskyttelse, der tåler meget slid og er nemt at tørre over, hvis du spilder. Gulvet får en glansfuld overflade, men du kan stadig se træet under. Behandlingen kan gentages en gang i fremtiden, men det er ikke nødvendigt at vedligeholde med mere end almindelig rengøring.

4.
Mal dit gulv – hvis dit gulv er slidt udover det sædvanlige, så kan du redde udtrykket ved at male dit gulv med maling og få en mere ensartet overflade. Det fjerne meget af gulvets naturlighed, til gengæld får du et enkelt og ren look, der er nemt at indrette til. Når malingen slides, kan du maler over igen. Og spilder du på gulvet, kan du tørre det over og ofte klat-male, hvis der er behov. 

More articles