Fokuser på det positive

16 September 2018 Lykke Holzmann Søby

editorial

Som mennesker har vi udviklet os til uforholdsmæssigt at fokusere på det negative. Da vi løb rundt som hulemænd, og var udsat for livstruende situationer på daglig basis, tillod denne tendens os at overleve. Men i det moderne liv bidrager overdreven fokus på det negative ikke længere til overlevelse, men bidrager ofte til følelser af depression og angst eller forværrer stofbrug og narkotikamisbrug, så meget at nogle får brug for behandling af afhængighed.

Positivitet er nyttigt i dagliglivet, specielt under behandling af afhængighed

Selvom vi naturligvis kan rette op på de dårlige ting der er sket, kan det være meget skadeligt at tænke på det negative under behandling af afhængighed. Hvis vi derimod gør en aktiv indsats for at lægge mere fokus på de positive ting der sker, kan utrolige ting ske under behandling af afhængighed! Positivitet kan øge immuniteten, forbedre dit generelle helbred og reducere stress og angst.

Yderligere afhænger afhængighed ofte af negative tankemønstre. Hvis du f.eks. bruger narkotiske stoffer efter at have lovet dig selv, at du vil holde op, vil det ofte føre til tanker om fejl og selvbebrejdelser, og stofferne bruges endnu mere for at bekæmpe disse følelser. Men jo længere tid du forbliver ædru og er stolt over at holde dig væk frastofferne desto mere overvinder du den negative spiral og tankegang. Derfor er det yderst vigtigt at finde en måde at fokusere på det positive, da det kan hjælpe i dit daglige liv, såvel som under behandling af afhængighed og efterfølgende når behandlingen er overstået.

Fra negativ til positiv – det gør livet nemmere

Ironisk nok er det første skridt i processen fra negativ til positiv, at anerkende de negative begivenheder, der har været med til at trigge stofmisbruget.  Men under behandling af afhængighed lærer du at skubbe det negative ud af dit sind, objektivt at vurdere situationen, og sikre at en negativ fortolkning ikke ødelægger din positivitet og det at se fremad.  Under behandling af afhængighed lærer du at finde det positive i enhver situation. Skulle det forekomme at du ikke kan finde det positive i en enkelt situation, lærer du at acceptere, at du ikke kan ændre det der er sket.

More articles