Få grundig råd og vejledning inden du køber nye vinduer

28 July 2021 Lotte Hindsberg

Går du med planer om at udskifte dine vinduer er det en fordel at starte med at få grundig råd og vejledning af en professionel. Det er der flere gode grunde til. Den første er at du kan få de rigtige typer vinduer, da det kan være svært at overskue om de skal være af træ, plast eller aluminium. De har alle tre deres egne fordele og ulemper. 

Den anden grund er at du kan få råd og vejledning til, er om det er nødvendigt at udskifte dine vinduer eller om det bedre kan betale sig at få dem repareret og istandsat. Gamle vinduer kan som udgangspunkt holde i 100 år, så det kan godt betale sig at få dem undersøgt først. Det kan også være at det er bedre at få forsatsvinduer. Undersøgelser har vist at det er mindst lige så effektivt som nye termoruder. 

40% af vores samlede energiforbrug stammer fra vores bygninger og en stor del forsvinder ud via vinduerne hvis de ikke er ordentligt isoleret. 

Valg af de helt rigtige vinduer

Den tredje grund er at en professionel, f.eks. en glarmester, kan råde og vejlede jer i forhold til om i skal have de samme vinduer eller om i måske skulle overveje en anden type. Måske vil et vindue med en runding være pænere, eller måske ville det se flot ud med et rundt vindue. Det kan også være at det ville være bedre med panoramavinduer eller skydedøre. Mulighederne er mange og det kan være rart at have et ekstra sæt øjne, som også har den fornødne erfaring og uddannelse. 

Samtidig er der i dag krav om vinduernes størrelse. De skal have en størrelse skal vinduerne have en størrelse, så de kan fungere som nødudgang. Dvs. mindst 50 x 60 cm.

Nye vinduer og bedre isolering betyder mere udluftning

Nye vinduer og bedre isolering betyder også mere udluftning. Dette skyldes at den manglende udluftning kan give fugt og dermed skimmelsvamp. Derfor er det vigtigt at man husker på flere gange dagligt at få udluftet ens bolig. Det er ikke nok med et vindue på klem i et par minutter. Der skal være gennemstræk i mindst 5-10 min. flere gange dagligt. Især om morgenen, efter bad og efter der er blevet lavet mad. 

Husk også at undgå at lukke dørene, når i går om morgen i de værelser hvor i sover i. Ellers kan luften ikke cirkulerer og blive udskiftet til noget frisk. 

Selvom det ikke direkte har noget med vinduer at gøre, så undlad også at tørre tøj indendørs. Den vand og fugt der er i det våde tøj skal ud af din bolig på en eller anden måde og det sker kun via gulvet, væggene, loftet og vinduerne.

Få en professionel glarmester til at udskifte vinduerne

Mange kaster sig selv ud i at udskifte deres vinduer og det kan man bestemt også, forudsat at man har den rigtige erfaring. Ellers anbefales det at man får en uddannet glarmester til at udskifte vinduerne. Det er der flere årsager til. Den første er at du sikre dig at dine vinduer er sat korrekt i og du ikke risikere at de falder ud og i værste tilfald gør skade på andre.

Vinduer der ikke er sat korrekt i, vil også hurtigere blive skæve og derfor ikke vil isolere så godt og de skal hurtigere blive udskifte. Altså en dyr løsning på den lange bane. 

Du kan også få råd og vejledning til, hvordan du bedst vedligeholder dine nye vinduer.   

Den vigtige vedligeholdelse

Selvom dine vinduer er nye er det stadig vigtigt at du fra tid til anden går dem igennem og sikre dig at de ikke trænger til en kærlig hånd. Går hængslerne igennem og giv dem lidt olie og sikre dig at der ikke er små huller i den fuge, der holder vinduerne. Det kan i sidste ende gøre at der kommer fugt ind i vinduerne og de kan få fugtsprægninger, især hvis du har valgt vinduer af træ. 

Hvis du selv har svært ved at vurdere dine vinduer, kan du lave en aftale med en glarmester at han kommer og går dem igennem og udfører det nødvendige. 

Har du ældre vinduer er det også vigtigt at du vedligeholder dem. Det gør du blandt andet ved at udskifte kitten omkring vinduerne, hvis det er revnet eller forsvundet. Det er også vigtigt at du med jævne mellemrum maler vinduerne. Er der små revner i træet og er det ellers i god stand, kan du give det en gang spartelmasse til træ inden du maler.

Husk at fjerne den gamle maling og giv træet en omgang med sandpapiret. Dermed sikre du dig ikke alene det flotteste resultat, men det vil også holde længere.

Energiforbedring af vinduer

Som tidligere skrevet forsvinder der meget varme ud af boligen og dårlige isoleret vinduer er en af de helt store syndere. Derfor giver det god mening af få energiforbedret ens vinduer. Det kan entet ved at forbedre de eksisterende eller ved at udskifte dem helt. Om det skal være den ene eller den anden løsning, vil ofte afhænge af de nuværende vinduers stand. 

Som en tommelfingerregel vil du udskifte termoruder, hvis de er mere end 15 år gamle og ellers er i god stand. Så kan du nøjes med at skifte selve ruderne og tætningslisterne. Er vinduerne derimod i dårlig stand eller måske rådne, skal du ud og skifte hele vinduet. Du kan med fordel få hjælp til udskiftning af en glarmester eller en tømrer.

Husk at undersøge om du ikke allerede har energivenlige ruder. Du kan være heldig at det allerede står i en af siderne af vinduerne, enten med ordene Very Low Energy, Energi A eller U 1,1. Ellers kan du stille dig indendørs og holde en tændstik foran vinduet. Er anden eller fjerde afspejling af flammen lilla eller grønlig, har du allerede en energivenlig rude.  

Hvis dine vinduer er rådne, kan du med fordel undersøge din indbosforsikring inden. I nogle tilfælde dækker forsikringen og det er da værd at undersøge, inden man selv svinger dankortet.

More articles