Få en lysere stue med lud på gulvet

20 May 2020 Heidi Kirkebække

editorial

Trænger du til mere lys i din stue? Hvis du har trægulv, kan du overveje at få det slebet, ludbehandlet med hvid lud og efterbehandlet med for eksempel sæbe. Det kan gøre en stor, positiv forskel for lysindfaldet i rummet.

Langt de fleste plankegulve kan slibes, og en nænsom, professionel gulvafslibning slider ikke særlig meget på gulvet, da man kun fjerner omkring en millimeter af overfladen. 

Når gulvet er slebet, er det helt jævnt og klar til ludbehandlingen.

Den hvide ludbehandling giver et flot, lyst udtryk i gulvet og en følelse af mere lys i rummet som helhed. Samtidig dæmpes den proces, som gør, at trægulve med tiden kommer til at se gule eller gullige ud. Træets naturlige, smukke strukturer forbliver synlige, så gulvet kommer ikke til at se malet ud, selvom luden er hvid. Maling af gulvet er en anden løsning, som man kan vælge, hvis man ønsker sig et lyst trægulv, hvor træets egne mønstre ikke er synlige.  

Når gulvet har fået ludbehandling, skal det have en afsluttende behandling med for eksempel olie eller sæbe. Sæbebehandling er en meget populær løsning, og det vigtigste er, at gulvet mættes med behandlingen, så det bliver så modstandsdygtigt som muligt over for snavs.

Man kan med fordel give gulvet sæbebehandling flere gange med så lang tid imellem, at sæben når at tørre mellem behandlingerne. Hvor mange gange, man bør gøre det, afhænger af hvor meget, der skal til, før gulvet er mættet.

Generelt kan man sige, at lud- og sæbebehandlede gulve kræver lidt mere rengøring end trægulve med andre overflader. De skal typisk vaskes oftere end for eksempel lakerede gulve og er derfor lidt mere tidskrævende. Til gengæld kan man med grundig og jævnlig rengøring med en god sæbe, der er beregnet til formålet, holde sine ludbehandlede gulve pæne og sunde i mange år. Og man får mere lys ind i sit hjem.

More articles