Skal du have trægulv; her er fordele og ulemper

17 March 2020 Camilla Skøtt

editorial

Det er altid svært at vælge materialer til et nyt hjem eller en renovering. Er du usikker på, om du skal vælge trægulve eller et andet materiale, så læs med her, hvor vi fortæller om fordele og ulemper ved træ på gulvet.

Der er mange forskellige muligheder, når det kommer til trægulve; plankegulv, parketgulve og lamelgulve er bare nogle af dem – men hvad skal du vælge, og hvilke fordele er der ved de forskellige typer af trægulv?

Gulvplanker – fordele og ulemper

Gulvplanker – eller gulvbrædder som de også kaldes – er massive trægulve. Overfladen er smuk og naturlig, og det er tydeligt at se årer og strukturer i træet. På grund af tykkelsen kan gulvplanker slibes igen og igen, og det betyder, at du kan have trægulvet hele din levetid, hvis du bare passer godt på det.

Ulempen ved et massivt trægulv er, at det koster væsentligt mere end andre varianter, og samtidig at det ændrer sig over årene, hvor der vil komme revner og sprækker på grund af tidens tand.

Parketgulve – fordele og ulemper

Parketgulve er et populært valg i de danske hjem, og det skyldes, at de både er flotte og til at betale. Den helt store fordel ved denne form for trægulv er, at det ikke påvirkes af luftfugtigheden, og derfor er det yderst sjældent, at træet slår revner. 

Ulempen ved parketgulve er, at de ikke er helt så tykke som massive gulve, og derfor kan de ikke slibes helt så mange gange, og samtidig er de produceret på en måde, der gør, at åretegninger og strukturer ikke er så synlige.

Lamelgulve – fordele og ulemper

Lamelgulve er en sandwichkonstruktion, der består af nåletræ, mdf og et toplag af træ. Det betyder, at det ikke kan slibes, og derfor er levetiden ikke så lang som ved andre gulvtyper.

Fordelen ved lamelgulve er, at de er forholdsvis billige, og yderligere at de ikke slår revner, når årstiderne skifter.

More articles